Skip to content
Mindful snacking is actually beneficial for health. Here's what you need to know

Sąmoningas užkandžiavimas iš tiesų yra naudingas sveikatai. Štai ką reikia žinoti

Išgyventi alkio jausmą nėra malonu. Todėl be trijų pagrindinių dienos valgymų naudinga planuoti užkandžius. Tai iš esmės reiškia, kad ribotas ir apgalvotas užkandžiavimas gali būti netgi naudingas sveikatai.

Kalbant apie mitybą, svarbiausias aspektas yra įvairi kasdienė mityba, kuri organizmui suteikia reikiamą kalorijų kiekį. Ji turėtų patenkinti organizmo makroelementų, pavyzdžiui, angliavandenių, baltymų ir riebalų, bei mikroelementų, pavyzdžiui, vitaminų ir mineralų, poreikius.

Nors teoriškai šiuos poreikius galima patenkinti tik vienu valgymu per dieną, iš tikrųjų tai pasiekti labai sunku. Įprasta praktika rodo, kad kuo mažiau valgymų per dieną, tuo sunkiau pasiekti aprašytą tikslą.

Palaiko stabilų cukraus kiekį kraujyje.

Užkandžių valgymas tarp pagrindinių valgymų padeda palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje. Tai užtikrina nuolatinį būtinos energijos ir maistinių medžiagų suvartojimą ir padeda išvengti pernelyg didelių valgymų, kurie be reikalo apkrauna organizmą.

Apskritai užkandžius tarp valgymų patartina apriboti iki vieno ar dviejų, nes dažnas užkandžiavimas gali sukelti cukraus kiekio kraujyje svyravimus. Didelis cukraus kiekis kraujyje gali suteikti laikiną energijos antplūdį, tačiau po jo dažnai sumažėja cukraus kiekis kraujyje, o tai gali sukelti alkio ir nuovargio jausmą. Tai taip pat gali paskatinti potraukį cukrui ir nesveikus mitybos įpročius.

Taip pat svarbu atsižvelgti į užkandžių vartojimo laiką. Geriausias laikas užkandžiams paprastai būna ryte arba po pietų. Jei užkandžiai vartojami vakare prieš miegą, tai gali sutrikdyti miego kokybę.

Dažniausiai daromos klaidos

Renkantis užkandžius, dažna klaida yra nesveikų arba maistinių medžiagų stokojančių užkandžių pasirinkimas. Dažnai pirmenybė teikiama greitam maistui, saldiems skanėstams arba perdirbtiems užkandžiams, kurie gali suteikti laikiną energijos antplūdį, tačiau neturi pakankamai naudingų maistinių medžiagų.

Kita dažna klaida - nepakankamai įvertinamas nesveikų užkandžių kaloringumas, manant, kad užkandis turi mažiau kalorijų, nei yra iš tikrųjų.

Be to, pasikliovimas šiais trumpalaikiais energijos užkandžiais gali paskatinti pastebimesnius cukraus kiekio kraujyje svyravimus, dėl kurių atsiranda mieguistumas ir nuovargis.

Ups, suvalgiau gabalėlį pyrago

Jei atsitiktinai suvalgėte nesveiką užkandį, pavyzdžiui, gabalėlį torto kavinėje, nereikia panikuoti. Vienas atsitiktinis nesveikas užkandis nesugadina visos jūsų dietos. Svarbu nekaltinti savęs ir neleisti, kad ši vienkartinė klaida jus atbaidytų. Geriausia tai laikyti išimtimi ir toliau laikytis sveikos mitybos principų kitų valgymų metu.

Kalbant apie sveikų užkandžių pasirinkimą, svarbiausia sutelkti dėmesį į tai, kad pasirinktumėte variantus, kuriuose yra maistingų elementų. Sveikuose užkandžiuose turėtų būti daug baltymų, skaidulinių medžiagų ir vitaminų.

Pavyzdžiui, galite rinktis vaisius, daržoves, riešutus, sėklas, neskaldytus grūdus, jogurtą arba varškę. Šie maisto produktai aprūpina jūsų organizmą būtinomis maistinėmis medžiagomis ir padeda palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje. Sportuojantiems ar užsiimantiems fizine veikla taip pat gali tikti energiniai ar baltyminiai batonėliai.

Ne per daug sotūs

Užkandžio dydis taip pat yra svarbus. Paprastai rekomenduojama rinktis užkandžius, kurių dydis yra apie 100-200 kalorijų. Taip užtikrinama, kad organizmas gaus reikiamos energijos, tačiau užkandžiai neturėtų jūsų per daug pripildyti. Jei užkandis per didelis, jis gali sukelti virškinimo problemų arba prisidėti prie viršsvorio didinimo.

Užkandžių įvairovė taip pat labai svarbi. Pernelyg dažnai vartojant tą patį užkandį gali kilti mitybos problemų, o jūsų organizmas gali tapti jautrus tam tikram maistui. Todėl rekomenduojama išbandyti skirtingus užkandžius ir valgyti juos skirtingomis dienomis.

Be to, svarbu atsižvelgti į savo mitybos tikslus. Jei jūsų tikslas - numesti svorio, rinkitės mažai kalorijų turinčius užkandžius, kurie vis tiek suteikia sotumo jausmą. Jei jūsų tikslas - priaugti raumenų, į užkandžius įtraukite daugiau baltymų.

Ankstesnis straipsnis Baltymų batonėlių istorija, sudėtis ir nauda
Kitas straipsnis Negalite suvaldyti savo potraukio saldumynams? Štai pasaulinio garso mokslininko patarimas, kuris gali padėti išvengti blogiausio.