Skip to content
Everything You Need To Know About Collagen

Viskas, ką reikia žinoti apie kolageną

Būdami didžiausi kolageno gamintojai ir pardavėjai Baltijos šalyse, dažnai sulaukiame klausimų iš savo klientų, kurie remiasi tik mitais ir klaidinga informacija. Šiame straipsnyje paaiškiname, kas yra kolagenas, nagrinėjame 9 labiausiai paplitusius su juo susijusius mitus ir pateikiame moksliniais tyrimais pagrįstą kolageno produktų pasirinkimo ir jų kokybės vertinimo vadovą (puslapio pabaigoje pateikiamos nuorodos į tyrimus).

Kas yra kolagenas?

Sumažėjusi kolageno gamyba organizme paprastai pasireiškia pirmųjų raukšlių atsiradimu arba sąnarių skausmais. Žinoma, kolageno trūkumas retai būna vienintelė kurios nors vienos problemos priežastis, todėl nereikėtų tikėtis, kad kolageno papildai bus atsakymas į visas jūsų problemas. Tačiau kolagenas vis tiek atlieka svarbų vaidmenį odos, plaukų ir sąnarių sveikatai.

Kolageno struktūra ir rūšys skirtingais etapais

Žaliavos apima 28 skirtingus kolageno šaltinių tipus, tačiau skirtumai iš tikrųjų svarbūs tik žaliavos etape. Vis dėlto informacija apie kolageno šaltinių tipus atkreipė daugelio vartotojų dėmesį, nes daugybė gamintojų reklamose ir ant pakuočių savo gaminamą kolageną vaizduoja kaip I, II ar III tipo. Toliau išsamiau paaiškinsime, kodėl šie tipai iš tikrųjų neturi jokio skirtumo.

Pirmajame gamybos etape žaliavos struktūros ryšiai atskiriami, t. y. medžiaga želatinizuojama. Tačiau pagaminta želatina nėra labai naudinga. Vis dėlto, kadangi jo dalelės vis dar yra gana didelės (apie 100 000 Da), žmogaus organizmas negali įsisavinti daugiau nei maždaug 10 %.

Antrasis gamybos etapas - hidrolizė, kurios metu gaunami maži biologiškai aktyvūs kolageno peptidai, kitaip vadinami hidrolizuotu kolagenu. Tokiu būdu dalelių dydis sumažėja iki maždaug 3000 Da, o to pakanka, kad organizmas galėtų įsisavinti apie 90-95 %. Nuo šio momento hidrolizuotam kolagenui gaminti naudojamos žaliavos tipas nebeturi reikšmės. Taigi kolageno tipų skirtumai svarbūs tik žaliavos stadijoje, kai organizmas dar negali jo įsisavinti.

Suvartojus kolageną, organizme iš kolageno peptidų susiformuoja naujos kolageno struktūros. Dėl to oda tampa elastingesnė, sumažėja raukšlių, sustiprėja nagai ir plaukai, padidėja sąnarių judrumas, sumažėja sąnarių skausmas dėl kolageno trūkumo.

Kolageno gamybos metodai, grynumas ir kokybė

Kolageno gamyba naudojant rūgštis ir kitas chemines medžiagas

Tai labiausiai paplitęs kolageno gamybos būdas. Šiame procese naudojamos gyvūninės žaliavos, be kita ko, yra gyvūnų oda su plaukais, kuriuos reikia apdoroti rūgštimis. Tuo tarpu jūrinis kolagenas gaminamas iš žuvų žvynų, kaulų ir pelekų. Norint išvalyti žaliavą, ji pirmiausia iš anksto apdorojama rūgštimis ir kitomis cheminėmis medžiagomis, o tai taip pat susiję su priemaišų atsiradimo rizika. Tai šiek tiek pigesnis gamybos būdas, tačiau taip pat gaunamas ne toks grynas produktas, kurį paprastai sudaro 80-90 % kolageno (baltymų) ir 10-20 % priemaišų. Didžioji dauguma Baltijos šalyse parduodamų kolageno produktų gaminami apdorojant juos rūgštimis ir cheminėmis medžiagomis, kas, beje, ant pakuočių nenurodoma!

Kolageno gamyba be cheminių medžiagų

Šis procesas yra mažiau paplitęs, šiek tiek brangesnis, jam naudojamos šviežios gyvūninės žaliavos, t. y. gyvūnų kaulai ir jungiamasis audinys. Tai grynai fermentinis natūralus procesas, kurio metu naudojamas karštis ir slėgis. Naujoviškos technologijos leidžia šiuo metodu gauti itin gryną kolageną (kuriame yra beveik 100 % baltymų). Hidrolizės metu šio kolageno dalelių dydis sumažėja iki 3000 Da, o organizmas gali įsisavinti apie 90-95 % produkto. ICONFIT kolagenas taip pat gaminamas šiuo metodu be cheminių medžiagų, kad būtų užtikrintas aukščiausias grynumo lygis!

Grynumas ir kokybė

Grynumą kartais galima nustatyti iš produkto pakuotės, jei joje nurodytas kolageno kiekis. Tačiau atkreipkite dėmesį, kad jei ant pakuotės jums žadamas 100 % kolageno kiekis, bet baltymų kiekis produkte yra apie 80-90 %; tai reiškia, kad jame taip pat yra 10-20 % priemaišų, o tai rodo, kad kolagenas apdorotas cheminiu būdu. Žinoma, tai paprastai nenurodoma ant pakuotės, nors produktas vis tiek bus reklamuojamas kaip grynas kolagenas. Maža to, ant kai kurių rinkoje esančių produktų pakuočių iš tikrųjų nėra jokios informacijos apie maistinių medžiagų kiekį, ši informacija aktyviai slepiama. Jei jau vartojate kolageno papildą, galite pasiteirauti pardavėjo apie gamybos procesą ir baltymų kiekį.

Kodėl turėtumėte vartoti kolageno papildus?

Kolagenas taip pat naudingas, jei sergate osteoartritu. Jis padeda pagerinti sąnarių judrumą ir lankstumą, taip pat sumažinti sąnarių skausmą ir padidina kaulų tankį. Tai ypač svarbu vyresnio amžiaus žmonėms, taip pat sportininkams, siekiant išvengti galimų kaulų lūžių. Tyrimais netgi įrodyta, kad 10 g kolageno vartojimas kasdien yra gerokai naudingesnis nei 1,5 g gliukozamino vartojimas per dieną.

Kolagenas plaukams, odai ir nagams Tyrimai parodė, kad kolageno vartojimas skatina odos regeneraciją ir mažina senėjimo požymius (pvz., raukšles). Jis gerokai padidina fibroblastų koncentraciją, taip pat kolageno skaidulų skersmenį ir tankį odoje. Ir netgi padeda organizmui atsigauti po saulės spindulių poveikio padarytos odos žalos. Jaunų žmonių organizme kolageno kiekis pradeda mažėti maždaug nuo 25 metų. Iš pradžių pokyčiai gali būti nelabai pastebimi, tačiau nuosekliai vartojant kolageno papildus oda jaunėja gerokai ilgiau.

Kiek kolageno reikėtų vartoti kasdien?

Nors kolagenas parduodamas ir skystu pavidalu, kaip paruošti gėrimai, jų vienos porcijos kaina yra kelis kartus didesnė: pavyzdžiui, kai kurie 10 dienų programos rinkiniai gali kainuoti beveik €100. Tuo tarpu dešimties dienų kolageno milteliai paprastai kainuoja tik apie 3-6 eurus. Kiti rinkoje esantys kolageno produktai - tai kolageno kapsulės, tabletės ir kramtomosios gumos lašiukai, kurių reikėtų vengti, nes juose yra tik labai mažas kolageno kiekis. Pavyzdžiui, vidutinėje kapsulėje yra tik 0,5 g, o tai reiškia, kad norėdami gauti 10 g kolageno per dieną, turėtumėte išgerti 20 tokių kapsulių per dieną.

Galiausiai, kolagenas taip pat puikiai tinka moterims nėštumo ir žindymo laikotarpiu. Gydytojai iš tiesų dažnai rekomenduoja šiais laikotarpiais papildomai vartoti kolageno.

9 mitai apie kolageną

MITAS 1: Kolagenas būna I, II arba III tipo. Odai ir sąnariams reikalingi skirtingi tipai".

Tiesa: Nors kolagenas gaminamas iš skirtingų rūšių žaliavų, gamybos proceso metu medžiagai patyrus hidrolizę, kolageno šaltinis nebeturi reikšmės. Hidrolizės metu kolageno dalelės suskaidomos iki pakankamai mažo dydžio, kad organizmas galėtų įsisavinti daugiau kaip 90 % jų. Nepriklausomai nuo kolageno šaltinio ar iš kokios gyvūno dalies jis gautas, kolageną visada sudaro 18 aminorūgščių faktiškai vienodomis proporcijomis ir jis yra tokios pačios pluoštinės trigubos spiralės struktūros. Neįrodyta, kad skirtingų šaltinių kolageno peptidai organizme veikia skirtingai. Šį mitą daugelis įmonių naudoja kaip rinkodaros triuką, ant pakuotės nurodydamos konkrečią rūšį. Todėl daugelis vartotojų klaidingai mano, kad jiems reikia vieno ar kito tipo kolageno. Tačiau tiesa yra ta, kad hidrolizuotas kolagenas neturi rūšių.

MITAS 2: Jūrinis kolagenas yra geresnis už gyvulinį kolageną.

Tiesa: jūrų, galvijų, kiaulių ar kitų rūšių hidrolizuoto kolageno poveikis nesiskiria. Kolagenas yra skaidulinis baltymas, randamas visuose gyvūnuose ir žuvyse. Kaip minėta skyriuje apie mitą apie skirtingus kolageno tipus, kolageną visada sudaro 18 aminorūgščių praktiškai vienodomis proporcijomis ir jis turi lygiai tokią pačią pluoštinę trigubos spiralės struktūrą. Tyrimai parodė, kad pavartojus ir suvirškinus kolageną, šios aminorūgštys patenka į kraują ir pasiskirsto organizmo audiniuose, kur pritaikomos jų naudingosios savybės. Skirtumas tik tas, kad jūrinis kolagenas - gaunamas iš žuvies - yra alergenas, todėl netinka tiems, kurie kenčia nuo alergijos žuviai. Taigi jūrinis kolagenas iš esmės yra rinkodaros triukas brangesniam produktui parduoti.

MITAS 3: Augalinis kolagenas yra geresnis už gyvulinį kolageną.

Tiesa: tokio dalyko kaip augalinis kolagenas nėra! Augaluose nėra kolageno, todėl kolagenas iš augalų negali būti gaminamas. Siūlomas augalinis kolagenas yra netinkamas žodžio "kolagenas" vartojimas, nes iš tikrųjų siūlomas augalinės kilmės mišinys, kuris turėtų skatinti kolageno gamybą organizme. Ar ir kiek jis iš tikrųjų tai daro, galima tik spėlioti. Tokie produktai kuriami siekiant suklaidinti vegetarus ir veganus, kad jie pirktų produktus, kurių veiksmingumas nėra visiškai įrodytas.

MITAS 4: Kolageno negalima maišyti į kavą, nes dėl karščio jo veiksmingumas sumažės.

Tiesa: Kolageną galima be jokių problemų kaitinti net iki +200 °C temperatūros, nes jo gamybos procesas taip pat susijęs su dideliu karščiu. Taigi nėra jokios rizikos, kad puodelis kavos, kurios temperatūra žemesnė nei 100 °C, kada nors gali pakenkti jūsų kolageno papildams. Taigi drąsiai maišykite juos į karštus ar šaltus maisto produktus ir gėrimus.

MITAS 5: Kolageno negalima dėti į maišytuvą, nes maišant suskaidomi kolageno peptidai ir sugadinamas jų veiksmingumas.

Tiesa: Tiesa kartais būna net priešinga, nes dedant į maišytuvą kolagenas dažnai maišomas su uogų mišiniu, kuriame gausu vitamino C, kuris iš tiesų skatina kolageno įsisavinimą organizme. Tačiau bet kuriuo atveju hidrolizuoto kolageno dalelės yra pakankamai mažos, kad maišytuvas niekada negalėtų jų pažeisti.

MITAS 6: Vartojant kolageną reikia laikytis 1-2 mėnesių trukmės programos.

Tiesa: Organizmui kolageno reikia ir jis gaminasi nuolat, o šį mitą sukūrė įmonės, norinčios parduoti brangius produktus. Rekomenduojama kasdien vartoti po 10 g kolageno pradedant jau nuo 25-30 metų ir ne vėliau kaip 40 metų. Pirmasis teigiamas poveikis paprastai pasireiškia per 3-6 savaites, tačiau tai skiriasi priklausomai nuo žmogaus. Vis dėlto papildomas kolageno vartojimas turi nemažai ilgalaikės naudos, įskaitant tai, kad atrodote ir jaučiatės jaunesni ir išlaikote sveikus sąnarius.

MITAS 7: Žole šertų galvijų kolagenas yra geriausias ir švariausias gyvulinis kolagenas.

Tiesa: žole šertų galvijų kolagenas savo poveikiu niekuo nesiskiria nuo kitų rūšių gyvūninio kolageno produktų. Kalbant apie kolageną, didžiausias skirtumas atsiranda dėl gamybos proceso. Todėl visada rekomenduojame išsiaiškinti, ar siūlomas žole šertų galvijų kolagenas taip pat gaminamas be cheminių medžiagų. Rinkoje yra nemažai kolageno, kuris žymimas kaip žole šeriamas ir reklamuojamas kaip švariausia žaliava, tačiau kolagenas vis tiek gaminamas naudojant chemikalus - šį faktą vargu ar rasite nurodytą ant pakuotės. Tokiame chemiškai apdorotame kolagene yra 10-20 % priemaišų (baltymų kiekis 80-90 %), tačiau jis dažnai reklamuojamas kaip grynas.

MITAS 8: Kolagenas gerai įsisavinamas, kai tepamas ant odos kremo pavidalu

Tiesa: kolageno dalelės yra per didelės, kad būtų absorbuojamos per odą. Kolageno kremai ant odos palieka apsauginį sluoksnį, kuris sumažina vandens išsiskyrimą per odą (t. y. sausina odą), tačiau iš tikrųjų tai neturi nieko bendra su kolageno įsisavinimu. Todėl hidrolizuotą kolageną rekomenduojama vartoti per burną, kur jo įsisavinimas siekia 90-95 %.

MITAS 9: Skysti kolageno produktai yra veiksmingesni.

Tiesa: skystų kolageno produktų ir miltelių pavidalo kolageno produktų poveikis nesiskiria. Juk miltelių pavidalo kolagenas prieš vartojimą taip pat sumaišomas su vandeniu ar kitu skysčiu arba maistu, todėl gaunamas ne kas kita, o kolagenas skystu pavidalu. Vienintelis šių dviejų rūšių kolageno produktų skirtumas yra kaina: skysto kolageno produktų kaina kartais būna net 10-30 kartų didesnė.

Kaip ir kur galite įsigyti kolageno?

Įvairūs kolageno produktai parduodami beveik visose maisto papildų parduotuvėse, taip pat daugelyje mažmeninės prekybos parduotuvių ir prekybos centrų. Tačiau mūsų ICONFIT kolageno produktai yra vieni iš nedaugelio, kurie gaminami be cheminių medžiagų, siekiant aukščiausio grynumo. Būtent todėl jie tapo geriausiai parduodamais produktais Baltijos šalyse. ICONFIT kolageno produktai apima nearomatizuotą kolageną, taip pat MSM kolageną su vitaminu C. Kokteiliams išbandykite mūsų skanųjį kolageno supermaistą su sumaišytomis liofilizuotomis uogomis ir natūraliu inulinu. Pateikite užsakymą tiesiogiai per šią svetainę ir jūsų prekės bus pristatytos vos per 1-3 darbo dienas. Užsakymams, kurių vertė €29/€49, taikomas nemokamas pristatymas!

Kodėl ICONFIT kolageno produktų kainos tokios patrauklios?

Nepaisant to, kad naudojame tik aukščiausios kokybės ir grynumo kolageną, pagamintą be cheminių medžiagų, vis tiek galime pasiūlyti savo produktus už mažesnę kainą. ICONFIT tikslas - parduoti ne mažus kiekius už didelę kainą, o didelius kiekius už mažesnę kainą. Pagrindines žaliavas įsigyjame iš visiškai pakrautų sunkvežimių, naudojame visiškai automatinę gamybos liniją (700 pakuočių per valandą našumas) ir visą procesą grindžiame efektyvumu. Būdami vietiniai gamintojai, galime tiesiogiai siūlyti savo gaminius klientams geriausiomis kainomis, o užsienyje gaminamų kolageno produktų importuotojams labai sunku su mumis konkuruoti.

Naudoti tyrimai:

Oda

  1. Asserin J., Lati E., Shioya T., Prawitt J. "The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo modelio ir atsitiktinių imčių placebu kontroliuojamų klinikinių tyrimų" J. of Cosmetic Dermatology 2015, 0, 1-11
  2. Campos, Patrícia Maia, et al. "Geriamasis papildas, kurio pagrindą sudaro hidrolizuotas kolagenas ir vitaminai, gerina odos elastingumą ir dermos echogeniškumą: klinikinis placebu kontroliuojamas tyrimas". Clin Pharmacol Biopharm 2015, 4: 142
  3. Sibilla S, Godfrey M, Brewer S, Budh-Raja A ir Genovese L "An Overview of the Beneficial Effects of the Hydrolysed Collagen as a Nutraceutical on Skin Properties" ("Hidrolizuoto kolageno, kaip maistinės medžiagos, teigiamo poveikio odos savybėms apžvalga"): TheOpen Nutraceuticals Journal, 2015, 8, 29-42 29
  4. Zague, V. et al "Collagen peptides moduliate the metabolism of extracellular matrix by human dermal fibroblasts derived from sun-protected and sun-exposed body sites" ("Kolageno peptidai moduliuoja žmogaus dermos fibroblastų, gautų iš saulės apsaugotų ir saulės veikiamų kūno vietų, ekstraląstelinio matrikso metabolizmą"). Cell Biol Int. 2018 Jan;42(1):95-104.
  5. Jimbo N, Kawada C, Nomura Y. "Optimization of dose of collagen hydrolysate to prevent UVB-irradiated skin damage" Biosci Biotechnol Biochem. 2016;80(2):356-9.
  6. Sugihara F., Inoue N., Venkateswarathirukumara S. "Ingestion of bioactive collagen hydrolysates enhanced pressure ulcer healing in a randomized double-blind placebo-controlled clinical study" Scientific Reports volume 8, Article number: 11403 (2018 )

Sąnariai

  1. Benito-Ruiz P., Villacis R. A., Zurita L. A. ir kt. "Atsitiktinių imčių kontroliuojamas maisto ingrediento - kolageno hidrolizato - veiksmingumo ir saugumo tyrimas sąnarių komfortui gerinti". International Journal of Food Sciences and Nutrition 2009, 60 (S2): 99-113.
  2. Clark K. L., Sebastianelli W., Flechsenhar K. R. et al. "24 savaičių trukmės kolageno hidrolizato kaip maisto papildo vartojimo tyrimas sportininkams, patiriantiems su veikla susijusį sąnarių skausmą". Current Medical Research and Opinions 2008, 24 (5): 1485-1498.
  3. Gonçalves FK. "Kolageno hidrolizato poveikis vidutinio amžiaus sportininkams, turintiems kelio ir čiurnos osteochondrinių pažeidimų: Atvejų serija". Int J Case Rep Images 2017;8(6):364-369.
  4. Kumar S, Sugihara F, Suzuki K, Inoue N, Venkateswarathirukumara S. "A double-blind, placebo-controlled, randomized, clinical study on the effectiveness of collagen peptide on osteoarthritis" J Sci Food Agric. 2015 Mar 15;95(4):702-7.
  5. Moskowitz, R. W. "Kolageno hidrolizato vaidmuo kaulų ir sąnarių ligose" (Role of Collagen Hydrolysate in Bone and Joint Disease). Seminarai apie artritą ir reumatą. 2000; 30 (2): 87-9
  6. Trc T, Bohmova J. "Fermentinio hidrolizuoto kolageno (EHC) ir gliukozamino sulfato (GS) veiksmingumas ir toleravimas gydant kelio sąnario osteoartritą (KOA)". Int Orthop. 2011; 35:341-8.

Sausgyslės ir raiščiai

  1. Praet, S. ir kt. "Geriamasis specifinių kolageno peptidų papildas kartu su blauzdų stiprinimo pratimais pagerina Achilo tendinopatija sergančių pacientų funkciją ir sumažina skausmą". Nutrients. 2019 Jan 2;11(1).

Kolageno įsisavinimas

  1. Zeijdner E.E. "Digestibility of collagen hydrolysate during passage through a dynamic gastric and thin intestinal model (TIM-1) ". TNO Mitybos ir maisto tyrimų ataskaita. 2002 m. birželio 24 d.
  2. Watanabe-Kamiyama M, Shimizu M, Kamiyama S, et al. "Absorption and effectiveness of orally administered low molecular weight collagen hydrolysate in rats" ("Geriamai vartojamo mažos molekulinės masės kolageno hidrolizato įsisavinimas ir veiksmingumas žiurkėms"). J Agric Food Chem 2010; 58(2): 835-41

Raumenys

  1. Jendricke, P. et al. "Specific Collagen Peptides in Combination with Resistance Training Improve Body Composition and Regional Muscle Strength in Premenopausal Women" ("Specifiniai kolageno peptidai kartu su pasipriešinimo treniruotėmis pagerina kūno sudėtį ir regioninę raumenų jėgą moterims prieš menopauzę"): A Randomized Controlled Trial". Nutrients. 2019 Apr 20;11(4).
  2. Nutrients. 2019 May 14;11(5).
  3. Olson GB, Savage S, Olson J. 2000. "Kolageno hidrolizato poveikis lėtinės fibromialgijos ir tempomandibulinio sąnario skausmo simptomams". Cranio, 18(2): 135-41.
  4. Zdzieblik D., Oesser S., Baumstark MW., Gollhofer A. ir König D. "Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomized controlled trial" British Journal of Nutrition 2015, 114, 1237-1245.

Naudotos apžvalgos

  1. Figueres T., Basés E. "Revisión de los efectos beneficiosos de la ingesta de colágeno hidrolizado sobre la salud osteoarticular y el envejecimiento dérmico" Nutrición Hospitalaria, vol. 32, núm. 1, 2015, p. 62-66
  2. Koyama Y. "Effects of Collagen Ingestion and their Biological Significance" J Nutr Food Sci 2016, 6: 504.
  3. Paul, C. et al. "Significant Amounts of Functional Collagen Peptides Can Be Incorporated in the Diet While Maintaining Indispensable Amino Acid Balance" ("Reikšmingas funkcinių kolageno peptidų kiekis gali būti įtrauktas į mitybą išlaikant būtiną aminorūgščių pusiausvyrą"). Nutrients. 2019 May 15;11(5).
  4. Song H., Li B. "Teigiamas kolageno hidrolizato poveikis: A Review on Recent Developments". Biomed J Sci &Tech Res 2017, 1(2).

Kaulų netekimas ir osteoporozė

  1. Wauquier, F., et al. "Human Enriched Serum Following Hydrolysed Collagen Absorption Modulates Bone Cell Activity: from Bedside to Bench and Vice Versa" Nutrients 2019, 11, 1249
  2. Daneault, A., et al. "Biologinis hidrolizuoto kolageno poveikis kaulų metabolizmui " Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2017, 57:9, 1922-1937
  3. König D., Oesser S., Scharla S., Zdzieblik D., Gollhofer A. "Specific Collagen Peptides Improve Bone Mineral Density and Bone Markers in Postmenopausal Women-A Randomized Controlled Study " Nutrients 2018, 10, 97
  4. Porfírio E, Fanaro GB. "Kolageno papildai kaip papildoma terapija osteoporozės ir osteoartrito prevencijai ir gydymui: sisteminė apžvalga " Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia 2016, 19: 153-164
Ankstesnis straipsnis Negalite suvaldyti savo potraukio saldumynams? Štai pasaulinio garso mokslininko patarimas, kuris gali padėti išvengti blogiausio.
Kitas straipsnis Kaip po švenčių grįžti prie treniruočių ir vėl sveikai maitintis?