Skip to content
Can't control your sweet tooth? Cake with strawberries.

Negalite suvaldyti savo potraukio saldumynams? Štai pasaulinio garso mokslininko patarimas, kuris gali padėti išvengti blogiausio.

Jei stengiatės kontroliuoti savo svorį, bet kartais trokštate pasmaližiauti, yra gudrybė, kaip išvengti papildomų kilogramų, kuriuos gali sukelti saldumynai.

Todėl kiekvieno valgymo metu pradėkite nuo saujos skaidulinių medžiagų turinčių produktų, pirmiausia daržovių. Tada suvalgykite baltymų turtingą maistą, pavyzdžiui, mėsą, žuvį, kiaušinius arba nesaldžius pieno produktus. Dabar atėjo laikas riebalams, o pabaigoje turėtumėte palikti angliavandenių turtingus miltinius produktus ir saldžius maisto produktus.

Šis triukas paimtas iš naujojo pasaulinio bestselerio Jessie Inchauspe "Gliukozės revoliucija", kuris išpradžių buvo išleistas 2022 m. kovo mėn. Kineziterapeutė, asmeninė trenerė ir gyvenimo būdo konsultantė Kerli Djomina, prisidėjusi prie ICONFIT sportinių maisto produktų kūrimo, sutiko pasidalyti praktine knygos požiūrių taikymo patirtimi.

Palaikykite žemą cukraus kiekį kraujyje

Knyga lengvai suprantama, todėl K. Djomina rekomenduoja ją perskaityti visiems, kurie domisi mityba. "Daugiau nei prieš metus atradau autorės Jessie Inchauspe teoriją jos "Instagram" paskyroje ir jos rekomendacijas įdiegiau į savo gyvenimo būdo programas", - sako Djomina.

Inchauspe knygoje aiškinama, kad staigūs cukraus kiekio kraujyje svyravimai gali sukelti keletą sveikatos problemų, kurios gali lemti nutukimą.

Iš angliavandenių gaunama gliukozė yra pagrindinis mūsų organizmo energijos šaltinis. Gliukozę glikogeno pavidalu organizmas kaupia kepenyse ir raumenyse, tačiau jie negali sukaupti neriboto gliukozės kiekio. Jei nuolat judame ir naudojame gliukozės atsargas, viskas gerai.

Tačiau jei nesame labai aktyvūs ir mūsų atsargos jau yra pilnos, tačiau ir toliau valgome daugiau, vienintelė organizmo galimybė yra gliukozės perteklių kaupti riebalų ląstelėse trigliceridų pavidalu - riebalų ląstelės plečiasi, ir kūno svoris pamažu didėja.

Kita vertus, skaidulos ir baltymai lėtina angliavandenių įsisavinimą. Jei jų jau yra virškinimo sistemoje, angliavandeniai ne taip greitai patenka į kraują, todėl cukraus kiekis kraujyje kyla lėčiau ir nepasiekia tokio aukšto lygio kaip valgant tik angliavandenius.

Kaip valgyti?

Klasikinė užkandžio, pagrindinio patiekalo ir deserto sistema, kai pradedama salotomis, o baigiama angliavandenių turtingu desertu, visiškai atitinka Inchauspe principus, pažymi Djomina.

Kaip minėta, jei įmanoma, turėtumėte pradėti valgyti daug skaidulinių medžiagų turinčius produktus, tada baltymų turinčius produktus, po to riebalų šaltinį ir galiausiai angliavandenius.

"Šį metodą išbandžiau valgydama pusryčius. Dažnai pusryčiams gaminu omletą. Prie jo taip pat gaminu salotas iš brokolių ir kitų daržovių. Pirmiausia valgau salotas, o tada omletą", - pasakoja Džomina. "Kadangi kiekviename valgyme turi būti angliavandenių šaltinis, pavyzdžiui, duonos riekelė, ją valgau paskutinę. Pastebėjau, kad taip jaučiuosi sotesnė, o skrandis ilgiau išlieka sotus. Be to, mažiau noriu valgyti."

Vis dėlto Inčauspė pabrėžia, kad tai reikėtų daryti, jei tik įmanoma. Nėra prasmės išardyti mėsainį, norint laikytis šio principo. Tokioje situacijoje geriau būtų naudoti kitą metodą, kad cukraus kiekis kraujyje būtų žemas.

Pyragas ir vaisiai

Netgi daržovėse, kurias rekomenduojama valgyti pirmiausiai iš lėkštės, yra angliavandenių, tačiau tiek mažai, kad jie labai nepadidina cukraus kiekio kraujyje. Jose yra kur kas daugiau skaidulinių medžiagų, ypač kietosiose šakniavaisių dalyse.

Tačiau net ir šviežios sultys, nesvarbu, ar tai būtų obuolių, ar morkų sultys, neveikia taip pat, nes iš jų pašalintos skaidulinės medžiagos.

Vaisiuose yra daug cukraus, todėl Djomina rekomenduoja juos valgyti po pagrindinio patiekalo kaip desertą, o ne kaip užkandį. Jei vaisius valgote kaip užkandį, galite pridėti baltymų ir riebalų, kad išvengtumėte greito cukraus kiekio kraujyje padidėjimo.

O užkandžiauti saldumynais tarp valgymų Djomina apskritai nerekomenduoja, o tik po valgio, kaip mus mokė vaikystėje.

"Jei trokštate pyrago, geriau valgykite jį kaip desertą po valgio", - sako ji. Priežastis paprasta: virškinimas užsiėmęs kitų maistinių medžiagų įsisavinimu, o angliavandeniai, gauti iš deserto, turi mažiau galios.

Ankstesnis straipsnis Sąmoningas užkandžiavimas iš tiesų yra naudingas sveikatai. Štai ką reikia žinoti
Kitas straipsnis Viskas, ką reikia žinoti apie kolageną